Pritisak

Podkast Centra za pravosudna istraživanja, nezavisne nevladine organizacije za istraživanje, izučavanje i unapređenje pravosuđa u demokratskom društvu zasnovanom na vladavini prava i podeli vlasti.

Do sada smo na različite konvencionalne načine reagovali na komentare istražnih i sudskih postupaka izvršne vlasti, kao i na pretnje i uvrede koje su bile upućene sudijama i tužiocima.

Ovo smo uglavnom činili obraćajući se građanima pojedinačnim istupima u medijima i saopštenjima za javnost.

Kako se ispostavilo da to više nije dovoljan način da upozorimo pod kakvim pritiskom se nalaze sudije i tužioci koji, u današnjim okolnostima, pokušavaju profesionalno da rade svoj posao, odlučili smo da  učinimo nešto više i damo prostor pojedincima koji se suočavaju sa pretnjama i pritiscima, da o tome i sami nešto kažu.

Smatramo da bi ovo moglo doprineti povećanju poverenja građana u pravosuđe, ali i sistemskim promenama u pravosuđu, koje bi građani podržali.

Ceprisov podkast “Pritisak” možete slušati i na Podcast.rs.

Sve epizode:

bojana savovic

Tužilaštvo koje radi – košta ▶ Bojana Savović

Razgovarali smo sa Bojanom Savović, zamenicom javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde postupa u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije. Savović je za CEPRIS govorila o problemima koji postoje u tužilaštvu, ulozi Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, pritiscima koje sistem zakonski u ovom trenutku omogućava rešenjima koje je predvideo, odnosu (ne)poverenja tužilaštva i policije, kao i budućem položaju tužilaštva nakon promene Ustava.

predrag milovanovic

Jedan taster za kontrolu ▶ Predrag Milovanović

Razgovarali smo sa Predragom Milovanovićem, tužiocem kome je nekadašnji predsednik opštine Grocka rekao da “mu se može desiti da uopšte više ne radi kao tužilac”. Milovanović je za CEPRIS govorio o pretnjama smenom, položaju javnog tužilaštva u Srbiji, slobodi govora javnih tužilaca i šansama za izgradnju komunikacije i poverenja građana i tužilaštva.